Beyaz Kod'a 370 sağlık çalışanı başvurdu, 19 davada iki mahkumiyet çıktı


Son dönemde sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet karşısında bir dizi önlem alan Sağlık Bakanlığı, güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla hizmet verebilmeleri için Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Yönetmeliği yayımladı. Yönetmelik kapsamında bütün sağlık kurumlarında bir başhekim yardımcısının doğrudan takip edeceği "Çalışan Hakları ve Güvenliği" birimleri kuruldu. Ayrıca sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları şiddet olaylarını anında bildirmesini sağlayan "Alo 113–Beyaz Kod" hattı devreye sokuldu. Herhangi bir şiddet olayına maruz kalan sağlık çalışanlarının, 1bu hattan Beyaz Kod Birimi'ne bildirim yapması, hukuki sürecin başlaması için yeterli olacak. Bu arada şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının şikayetçi olması ya da olmamasına bakılmaksızın sağlık kurumları yöneticilerine, olayları adli mercilere taşıma yetkisi de verildi.

Sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla hizmet vermeleri için çaba harcadıklarını ifade eden İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, "Sağlık çalışanlarımızın haklarını koruma konusunda hiçbir tavize tahammülümüz yok. Onlar, fedakâr bir şekilde halkımıza hizmet veriyorlar. Dolayısıyla sağlık çalışanına yönelik şiddet, toplumun tümüne yapılmış bir saldırıdır. En küçük bir şiddet olayında dahi personelimizin arkasında duruyoruz, hukuki destek veriyoruz." dedi.

AVUKATLIK HİZMETLERİ BÜROSU HUKUKİ DESTEK VERİYOR

İzmir'deki sağlık kurumlarında şiddet uygulayanlara karşı sağlık çalışanlarına hukuki destek veren İl Sağlık Müdürlüğü Avukatlık Hizmetleri Bürosu, böyle olaylarda uygulanan hapis cezaları hakkında bilgi verdi. Bürodan yapılan açıklamada, 5 Aralık 2012 tarihi itibariyle toplam 370 Beyaz Kod bildiriminin değerlendirilme sürecinde olduğu, süreci sona eren bildirimlerden 19'u hakkında kamu davası açıldığı belirtildi.

İlk alınan cezalar şöyle:

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevi başındaki hekime sözlü saldırıda bulunan bir kişi, hakaret suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanık hakkında hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verdi.

Kemalpaşa Devlet Hastanesi'nde bir sağlık çalışanını tehdit eden kişi, 5 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, sanık hakkında hükmün açıklanmasının ertelenmesine, aynı zamanda 5 yıl süreyle denetime tâbi tutulmasına hükmetti.

Aliağa Devlet Hastanesi'nde görev yapan KBB uzmanına yönelik sözlü ve fiziki saldırıda bulunan kişi, hakaret suçundan 10 ay hapis, yaralama suçundan 3 bin TL idari para cezasına çarptırıldı.

Aliağa Devlet Hastanesi'nde görevli çocuk sağlığı hastalıkları uzmanına hakaret ve tehditte bulunan bir hasta yakınına tehdit suçundan 5 ay hapis, hakaret suçundan ise 6 bin 80 TL idari para cezası verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder