Evde Hasta Bakım Teknikerleri


Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne olan  ihtiyacı karşılamak amacıyla İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde evde hasta bakım programı açılmıştır. Evde hasta bakım programı 2009 yılında aktifleşmiş, ülkemizde 4 Üniversitede faaliyet göstererek mesleğinde uzmanlaşmış evde hasta bakım elemanları yetiştirmektedir. 2009 yılından bu yana mesleğinde uzmanlaşmış yaklaşık 100 evde  hasta bakım programı öğrencisi mezun olmuştur. Ancak bu gençler daha okurken mezun olduktan sonra hukuki boşluktan dolayı iş tanımları yoktur. Kuşkusuz hangi okul olursa olsun mezun olmak iş garantisi sayılmıyor ama bir de işiniz ile ilgili hiçbir şekilde atamanızın yapılmıyor olması.

Evde hasta bakımı programından  içerik olarak söz etmek istiyorum. Evde hasta  bakım programı; bireyin hem tıbbi bakımını, hem de fiziksel ve psikolojik olarak iyileşmesini sağlayacak şekilde 2 yıl boyunca donanımlı bir bilgi birikimi sunarak evde hasta bakım öğrencilerini yetiştirmektedir. Hastanın yaşam kalitesini yükselten, hastanın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımını yapabilen, fizyoterapi ve meşguliyet terapisi yapabilen, hasta odası düzenleyebilen, yatak içi ve dışı egzersizler yaptırabilen, hastayı rahatlatabilen, hastayı yataktan kaldırabilen, hastaya ilaç verebilen, özel hastalıklarda bakım yapabilen, ilk yardım uygulayabilen eğitimli sağlık elemanı yetiştirmektir. Eğitim süresince uygulamaları devlet hastanelerinin evde sağlık birimlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde ve evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda yapmaktadırlar. Ekte iki yıl boyunca aldıkları dersler ve ders içerikleri yer almaktadır.

Ancak 2 yıl boyunca donanımlı bir şekilde evde hasta bakım uzmanı olarak yetiştirilmelerine rağmen; mezun olan yaklaşık 100 öğrenci ve mezun olacak diğer öğrenciler  şuan itibariyle işsiz ve mağdur durumundadır. Mağdur durumunda olmalarının en büyük sebebi; Sağlık Bakanlığı tarafından Evde Hasta Bakımı Teknikeri olarak atanamıyor olmalarıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından atamalarının olmamasının yanında; görev tanımlarını olmaması nedeniyle  özel kurum ve kuruluşlarda da görev alamamaktadırlar.

Hala eğitimine devam eden ve mezun olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda destekleriniz için teşekkür ederiz.

Cebrail Toprak


Evde Hasta Bakımı Programı