Irak Sağlık Bakanı 30 Milyar Dolarlık Projeyle Geliyor!


Hastane alanında yeniden yapılanmak için 30 milyar dolarlık bütçe ayıran Irak Hükümeti, sağlık cihazlarını Türkiye’den temin etmek için İstanbul Health Expo Fuarı’na geliyor.

CNR EXPO İstanbul’da ilk kez düzenlenecek Health Expo Fuarı’na Irak Sağlık Bakanlığı 40 kişilik alıcı grubuyla katılacak.

Dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Türk medikal sektörü, savaşın enkazını kaldırmak ve ülkeyi yeniden düzenlemek için 600 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan ve bunun 30 milyar dolarını sağlık alanı için ayıran Irak Hükümeti’nin dikkatini çekmeyi başardı.



Irak Sağlık Bakanı Mecid Muhammed Emin ve beraberindeki 40 kişilik alıcı grubunun, 10-13 Ocak 2013 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da düzenlenecek İstanbul Health Expo Fuarı - Medikal Ürün, Hastane Donanımları, Sağlık Bilişim ve Teknolojileri, Laboratuar Sistemleri, Evde Bakım Ürünleri ve Sağlık Turizmi Fuarı’na geleceği bildirildi.

Irak Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki 3 yıl içinde sağlık kuruluşlarını yapılandırmak için 30 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını belirten CNR Holding İcra Kurulu Üyesi Özhan Carda,  “Irak’ta şu an itibariyle 37 hastane inşaatı devam ediyor ve 11 yeni hastanenin inşaatına daha başlanacak. Irak Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde bu hastanelerin malzemelerini Türkiye’den temin etmek için Health Expo Fuarı’na katılacaklarını söyledi.

Irak 600 milyar dolara yeniden yapılanacak

Irak’ın ileriye yönelik yatırım ve yeniden yapılandırma hedefleri için ayırdığı 600 milyar dolarlık yatırım Türkiye’deki tüm sektörler için önemli fırsatlar sunuyor.

Irak’daki yeniden yapılanma hedefleri Türkiye’deki kara yolları, demir yolları, sulama sistemleri gibi alt yapı yatırımları ile özellikle çimento başta olmak üzere, inşaat malzemeleri için önemli bir pazar oluşturuyor.

Dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Türk medikal sektörü de Irak’ın hastane alanında yeniden yapılanmak için ayırdığı 30 milyar dolarlık projesinden pay almaya hazırlanıyor. CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık organizasyonunda, T.C. Sağlık Bakanlığı desteğinde düzenlenecek İstanbul Health Expo Fuarı’na, Irak’dan katılım sağlanması için yoğun bir çalışma yürütüldü. Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi medikal sektörünün de kendini Irak’ın yeniden yapılandırması ve imarı sürecine hazırladığını dile getiren Özhan Carda, şunları söyledi:

“Biz de CNR olarak, sektöre olan desteğimizi göstererek Irak’a gittik ve Irak Sağlık Bakanı Mecid Muhammed Emin'i İstanbul Health Expo'ya davet ettik. Bakanlık, medya ve pazarlama departmanı Başkanı Dr. Ziad Tariq Al Ali’yi de hem CNR kuruluşlarından Forum Fuarcılık’ın 04-06 Aralık 2012 tarihinde Bağdat’da düzenleyeceği sağlık fuarı için hem de 2013'te CNR EXPO’DA organize edilecek İstanbul Health Expo Fuarı için görevlendirdi.”

6 milyar dolarlık sektör

Türkiye medikal sektörü, yıllık 6 milyar dolarlık iş hacmi ile 180 milyon dolarlık ihracata karşılık,  1,4 milyar dolarlık ithalata sahip.

Ülkemizdeki medikal cihaz sektörünün yüzde 85’i ithalata dayanıyor. İstanbul Health Expo Fuarı’nın, medikal cihaz endüstrisinin ihracat yapan katma değeri yüksek bir sektöre dönüşme hedefine destek olması bekleniyor.

Ameliyathane cihazlarından ilaç malzemelerine ve hastane mobilyalarına kadar pek çok ürünün sergileneceği fuara yerli yabancı 250 firmanın katılımı bekleniyor.

İstanbul Health Expo, 20 bin metrekarelik alanda organize edilecek. Fuar ile eş zamanlı olarak Sine Fuarcılık sponsorluğunda Sağlık Bilişim Derneği tarafından “Sağlıkta Bilişim Zirvesi” de gerçekleştirilecek. Zirvenin ana temasını “Sağlıkta İnovasyon” oluşturuyor. Teknolojinin teşhis ve tedavi yöntemlerine yansıması ile sağlık yazılımlarının yer alacağı “Dijital Hastane” de CNR EXPO'nun Ana Fuaye kısmına kurulacak ve ziyarete açılacak.


Metin BUDAK
Satış Müdürü