Kamu Hastaneleri Birliği

Osman Özbaş
Son hafta Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'ne gittim. Yeni taşınacakları bina değil de, Moris Şinasi' nin yanındaki binada işlerim vardı. Bu hastane bir aya kadar taşınacakmış, bu nedenle bazı hizmet aksaklıkları için burada kalem oynatmaya gerek yok. Yine de doktorların, hemşirelerin en iyi sağlık hizmeti vermek için ellerinden geleni yaptıklarını görmek önemli tabii…
Ben özellikle, Merkez Efendi Hastanesi' nden söz etmek isterim, yani eski SSK Hastanesi'ne. Bu hastanedeki uygulamalar ve hastalara gösterilen ilgi çok sevindirici.

Ama yalnız kamu kurumları hastaneleri değil, özel sektör hastaneleri de bu hizmet yarışında önemli mesafeler aldılar. Öyle ki, Kalite Hizmet Standartları çalışmalarında geldiğimiz noktada, bazı yabancı ülkelerin bile ilgisini çekmişiz…

Sanırım Makedonya, Kazakistan, Macaristan'da bu sistem uygulanmaya başlanmış.


Emeği geçenlere buradan teşekkürü bir borç biliriz.

Bu başarıların arkasında etkin bir denetim sisteminin olduğuna kuşku yok. Her hastane Kalite Hizmet Standartlarına göre denetleniyor. Puantaj sistemi bir çeşit 'itibar' göstergesi.

Bu puanlar aynı zamanda mesela özel hastanelerin hasta bakımı için alacakları fark oranını-ek ücretini hesap etmede kriter alınıyor. Ek ücret dediğimiz, özel hastanelerin dışarıdan kabul ettikleri hastalara yansıtacakları farklar ve bunlar Bakanlıkça ödeniyor.

Yani herşey çok iyi hesaplanmış.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın başarılı çalışmalarını alkışlamak lazım.

Bir hatırlatma olarak, geçenlerde yapılan Kamu hizmetleri Memnuniyet Anketi' nde Manisa' da sağlığın birinci sırada yer alması, bu konudaki çabaların boşa çıkmadığını gösteriyor.

Gelelim yazımızın ana konusuna.

Yakınlarda Kamu Hastanelerinde dönüşüm politikalarına çok ciddi bir yenilik getirilecek.

Her şehirde, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ihdas edilecek. İlçeler de dahil Manisa' daki tüm hastaneler buraya bağlı olacak ve buradan yönetilecek.

Denetim yapılan hastaneler içinde üniversite hastaneleri de olacak mı, emin değilim, ama özel sektör de dahil tüm hastaneleri etkileyecek bir süreç başlıyor demektir.

Bundan böyle denetim mekanizması bu Genel Sekreterlikçe belirlenecek.

Hastanelere yapılacak ihale, puantaj verme, yatırım işleri vs.. hep bu gibi önemli konularda tek söz sahibi, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olacak.

Biliyorsunuz, kamu hastanelerindeki bekleme süresi, hasta yoğunluğu, randevu sistemi, bir de hastaya gösterilen ilgi gibi birçok kriter hizmet başarısını etkiliyor ve buna göre kalite hizmet puanları veriliyor.

Ancak Genel Sekreterliği' nin görevleri bununla sınırlı değil, hastanelerin ihaleleri, sağlık hizmetleri yönetimi gibi işin maddi boyutu çok çok büyük. Bu nedenle, Genel Sekreterliğin alt Müdürlüklerine sözleşmeli statüsünde işin uzmanları getirilecek.

İşte burada duralım.

Sağlık Bakanlığının 2003 yılından beri sağlıkta dönüşüm ve kalite iyileştirmeleri politikasında son derece kritik bir dönemece giriliyor.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' nin altında ihdas edilecek üç Müdürlük –sözleşmeli statüsünde- çalışacak uzman kişiler olacak. Bu uzmanların gerçekten bu işin başarısına ve amacına uygun bir şekilde çalışacaklarından emin olmamız gerekir.

Bizim duyumlarımız, 'uzman statüsünü' hak edeceği kuşkulu bazı kişilerin siyasi yönden öne çıkmak istedikleri yönünde lobi çalışmaları yaptıklarıdır.

Sağlıkta şaka olmaz.

Bakanlığın uzman atamalarında da aynı hassasiyeti göstereceğine inanmak istiyoruz.

Kaynak: http://www.manisahabergazetesi.com.tr